OUR BLOG
The point of using Lorem Ipsum is that it has a more-or-less normal distribution of letters, as opposed to using 'Content here, content here', making it look like readable English
GET IN TOUCH
Latin words, combined with a handful of model sentence structures, to generate Lorem Ipsum which looks reasonable.
Hata: İletişim formu bulunamadı.
PASLANMAZ ÇELİK
TANK
Paslanmaz Çelik Zeytinyağı Tank ve Güğümleri STAINLESS STEEL DRUMS
İtalyan Sansone marka, yüksek kalitede 304 18/10 çelik kullanılarak üretilmiş sıvı gıda koruma güğümleri. Dünyanın en büyük paslanmaz tank üreticisi Sansone tarafından NSF sertifikası ile üretilen paslanmaz çelik tanklar. Tüm değerli sıvı gıdalarınızı, mükemmel koruma ile saklayabilirsiniz. Zeytinyağı, şarap, sirke, bal, meyve suyu gibi aklınıza gelebilecek her sıvıyı maksimum güvenle uzun süreler boyunca saklama şansını sizlere veriyor. Kullanım ve hijyen avantajları yanı sıra, estetik görünümü ile de, mutfağınızda, restoranınızda, mahzeninizde, deponuzda... aklınıza gelebilecek her yerde göz kamaştıracak bir ürün.
Mükemmel Tasarım
Mükemmel tasarım… Her yere uyum sağlayan zarif tasarımı ile göz kamaştırıcı bir görsele sahip estetik bir tank.Bu ürün sadece bir paslanmaz çelik tank değil. Aynı zamanda kullandığınız yer her neresi olursa olsun bulunduğu ortamı güzelleştirecek özel bir görsele sahip. Bu ürüne sahip olanları herkes kıskanacak. İster mutfağınızda, ister restaurantınızda isterseniz deponuzda… Nerede kullanırsanız kullanın herkesin dikkatini çekecek cazibeli bir ürün.
İşlevsel Detaylar
Küçük detaylar, Büyük farklar yaratır. Oynar başlıklı paslanmaz çelik dolum vanası…Oynar başlıklı dolum vanası, dolum sonrası damlatmayı önlemek için özel tasarlanmış bir başlığa sahiptir. Bu başlık 360 derece dönebilme özelliği ile dolumdan sonra yukarıya çevrilir ve sıvının damlaması engellenmiş olur.
NSF FARKI
NSF (National Sanitation Foundation) Avrupa Birliği Hijyen BelgesiBu belge gıda kaplarındaki hijyen sağlama yeterlilik belgesi olup, ürünün hijyenik kalabilme yeteneklerini test eder. Bu ürün, tek sıra robotik kaynak teknolojisi sayesinde mükemmel hassasiyette bir kaynak dikişi oluşturur. Bu kaynak dikişi paslanmaz çelik güğüm içerisinde bakteri oluşumu riskini tamamen sıfırlar. Güvenle kullanabilirsiniz…
5 Farklı Kapasite
5-15-30-50-100 Lt olarak üretilen 5 farklı kapasite. Ve 2 farklı ürün alternatifi.
LOVİDA AİLE TARIM İŞLETMESİ
AYVALIK ZEYTİNYAĞI
Evde Siyah Zeytin
Yapımı
Siyah Zeytin nasıl yapılır? Ham zeytinden evde siyah zeytin yapımı. Kendi zeytininizi kendiniz yapmanız için gereken bilgiler.
SİYAH ZEYTİN NASIL YAPILIR?
Siyah Zeytin Nasıl Yapılır?
LOVİDA AİLE TARIM İŞLETMESİ
AYVALIK ZEYTİNYAĞI
Filtresiz Zeytinyağı Nedir?
Faydaları Nelerdir?
Filtresiz zeytinyağı hakkında bilmeniz gerekenler. Zeytinyağının faydalarından tam olarak faydalanmak için mutlaka okumanız gereken bir yazı...
FİLTRESİZ ZEYTİNYAĞI NEDİR?
Filtresiz zeytinyağı nedir? Zeytinyağının sıkıldıktan sonraki en doğal halidir. İçerisinde meyve parçacıkları bulunur ve bu meyve parçacıkları zeytinyağının içerdiği polifenollerin bir kısmını da taşımaktadır. Filtrasyon işlemi zeytinyağının içerisinden bu meyve parçacıklarını da almaktadır. Dolayısı ile filtreleme işlemi ile birlikte bir miktar fonolik bileşen kaybı da olmaktadır.
15
%Fazla Polifenol
35
%Fazla Aroma
FİLTRESİZ ZEYTİNYAĞI TÜKETMELİMİYİM?
Filtresiz zeytinyağı, zeytin hasat sezonu başladığı andan itibaren yani Ekim ayı başından Mart ayı başına kadar ki süreçte kesinlikle tüketilmelidir. Çünkü zeytinyağı bu dönemde en taze ve en yüksek polifenol seviyesine sahiptir. Ancak bu tarihten sonra havaların ısınması ile zeytinyağı içerisindeki posa ve meyve parçacıklarından ayrılması gereklidir. Yoksa zeytinyağı hızla bozulmaya başlar.</p> <p>Tavsiyemiz, yeni sezona ait taze olduğundan emin olduğunuz kaliteli bir filtresiz zeytinyağını bu dönem içinde mutlaka tüketmenizdir. İyi üretilmiş bir zeytinyağını en geç Mart ayına kadar kullanabildiğiniz kadar kullanın. Bu tarihten sonra filtresiz zeytinyağı kullanmanızı tavsiye etmiyoruz.
LOVİDA AİLE TARIM İŞLETMESİ
AYVALIK ZEYTİNYAĞI
SOĞUK SIKIM ZEYTİNYAĞI NEDİR?
Soğuk sıkım zeytinyağı nedir? Soğuk sıkım zeytinyağı nasıl üretilir? Her zeytinyağı soğuk sıkım mıdır? Soğuk sıkım zeytinyağı nasıl anlaşılır?
Zeytinyağı kullanan ve sağlığına dikkat eden her tüketici muhakkak bu terimi duymuştur. SOĞUK SIKIM ZEYTİNYAĞI
Peki nedir bu soğuk sıkım zeytinyağı meselesi. Neden bu kadar önemli. Bir farkı var mı? sıcak sıkımdan…
Bu soruların cevabını arayacağız sizlerle. Ancak önce zeytinyağını iyi tanımamız gerekli. Sağlığa faydaları hakkında bilgi sahibi olursak o zaman daha iyi anlaşılacaktır konunun özü. Ama burada sizlere zeytinyağının faydalarını detaylı bir şekilde anlatmayacağız. Merak edenler Zeytinyağının Faydaları yazımızı buradan okuyabilir ve bilgi edinebilirler.
Zeytinyağı Nedir?
Zeytinyağı dünya üzerinde sıkıldıktan sonra direkt olarak tüketilme özelliğine sahip tek bitkisel yağdır. Bu özelliği O’ nu bir meyve suyu yapar aslında. Diğer tüm bitkisel yağlar rafinaj işleminden geçmeden tüketilemez. Rafinaj işlemi direkt olarak tüketimi mümkün olmayan bir yağın fiziksel ve kimyasal etkilerle yapısının değiştirilmesi ve yenebilir hale getirilmesidir. Ki bu işlem o yağın artık doğal olmadığı anlamına gelir. Zeytinyağında (Sadece Naturel Sızma ve Naturel Birinci Zeytinyağı) bu işleme gerek duyulmadan direkt olarak tüketmeye başlayabilirsiniz. Bu özelliği zeytinyağını tamamen doğal bir meyve suyu kategorisine sokar.
Zeytinyağı Neden Bu Kadar Değerli bir Gıda?
Yukarıda anlatılan meyve suyu olma özelliği bir yana, zeytinyağı içeriğindeki polifenoller sayesinde insan vücudunun ihtiyaç duyduğu onlarca faydalı bileşene sahiptir. İnsan sağlığına büyük miktarlardaki faydaları zeytinyağını bu kadar değerli bir gıda maddesi yapmaktadır. Aşağıda birazdan anlatacağımız soğuk sıkım zeytinyağı konusu işte tam da bu PoliFenoller konusuyla bağlantılı aslında. Şimdi Soğuk Sıkım ve Polifenol bağlantısını öğrenelim birlikte…
Soğuk Sıkım Zeytinyağı ve Polifenoller
Biraz önce polifenoller ile tanıştık ve bunların insan sağlığına ne kadar faydalı olduklarını öğrendik. Peki bu polifenoller nasıl bileşenler.
Polifenoller uçucu bileşenlerdir, dolayısıyla uçucu bileşenler ısı ile ortamdan uzaklaşma eğilimi gösterirler. Isının yükselmesi zeytinyağındaki fenollerin hızlı bir şekilde uçmasına ve zeytinyağının faydalı bileşenlerini kaybetmesine neden olur. Yapılan bilimsel araştırmalar, zeytinyağındaki fenollerin 27 oC sıcaklıktan sonra hızla kaybolduklarını ortaya koymuştur. Bu nedenle bir zeytinyağın Soğuk Sıkım Zeytinyağı olabilmesi için zeytin hamuru ve zeytinyağı sıcaklığının sıkım esnasında 27 oC altında kalması gerekmektedir.
Peki sıcak sıkım nedir soğuk sıkım nedir? diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Şimdi bunu anlatalım.
Bunun için zeytinyağı sıkım işlemini kısaca anlatalım size, böylece daha net anlayacaksınız iki işlem farkını ve avantaj-dezavantajlarını.
Zeytinyağı Nasıl Elde edilir?
Zeytinler önce Kırıcıda hamur haline getirilir, bu hamur daha sonra malaksörlerde yarım saat kadar yoğrularak hamurun içerisindeki yağı ayrıştırması beklenir. Malaksörden çıkan hamur yağ ve posanın ayrıldığı dekantöre girer. Dekantörden çıkan zeytinyağı-su karışımından suyu ayırmak için separatör denen bir makina kullanılır. Separatör çıkışında artık zeytinyağı tüketime hazırdır.
Buraya kadar sıkım işlemi soğuk sıkımda da sıcak sıkımda da aynı proseslerden geçiyor.
Sıcak Sıkım (Klasik Sıkım)
- Sıkım için gelen zeytinlerin, bahçelerden fabrikaya geldiğinde hava koşullarına da bağlı olarak bir sıcaklığı vardır. Bu sıcaklık ortalama 20-22 oC civarında kabul edilir.
- İlk olarak kırıcıya giren zeytinler büyük miktarda güce maruz kaldıkları çekiç kırıcıların altında iken sıcaklıkları 2-4 oC daha artar.
- Daha sonra malaksörde yoğurma sırasında zeytin hamuruna sıcak su verilir. Bu işlem hamurun daha hızlı gevşemesi, fermentasyonun hızlanması ve dolayıyla hamurdan maksimum miktarda yağ alınması için bilinçli bir şekilde yapılır. Amaç birim kg zeytinden maksimum zeytinyağı elde etmektir. Ancak bu sırada hamur sıcaklığı min. 35-45 oC ye çıkmaktadır.
- Dekantör ve Seperatör devir sayısı da zeytinyağı miktarını artırmakta ama dolayısıyla fazla devir fazla ısıyı açığa çıkarmaktadır. Bu da fenollerin uçması ve yok olması için gereken ortamı hızla sağlamaktadır.
- Bu arada sıcak sıkım sebebiyle zeytinyağındaki meyvemsilik dediğimiz aromalar da yok olmaktadır…
Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nedir?
- Gerçek soğuk sıkım işleminde, çekiç kırıcı değil bıçaklı kırıcılar kullanılır. Bıçaklı kırıcılar zeytin hamurunun ısısını arttırmazlar.
- Malaksörde sıcak su verilmediği gibi verilen soğuk su miktarı da minimum miktardadır. Bu da hamur sıcaklığının artmasını engelleyerek 20-24 oC civarında kalmasını sağlamaktadır.
- Dekantör ve separatör devirleri maksimum performans maksimum zeytinyağı elde etmeye göre değil, minimum performans minimum sıcaklık ve kaliteli zeytinyağı odaklı çalıştırılmaktadır.
- Soğuk sıkımda meyvemsilik dediğimiz ve zeytinyağına damak tadını veren aromalar tamamen korunmaktadır.
Buradan çıkartacağımız sonuç net olarak şudur:
Bir zeytinyağı üreticisinin 2 seçeneği vardır.
- Sıcak sıkım yapacak, polifenolleri yok edecek, aromaları kaybedip zeytinyağının kalitesini bozacak. Birim zeytin başına fazla zeytinyağı alacak. (sıcak sıkımda ortalama 5-6 kg zeytinden 1 kg yağ elde edilir.)
- Soğuk sıkım yapacak, polifenolleri koruyacak, aromaları koruyarak yüksek kalitede zeytinyağı elde edecek. Birim zeytin başına çok daha az zeytinyağı alacak. (soğuk sıkımda ortalama 8-10 kg zeytinden 1 kg yağ elde edilir.)
Siz de zeytinyağı satın alırken, aldığınız ürünün Soğuk Sıkım Zeytinyağı mı? Sıcak Sıkım Zeytinyağı mı? aslında fiyatından anlayabilirsiniz. Gerçek bir Soğuk Sıkım Zeytinyağının yarı fiyatına satılan bir yağın Soğuk Sıkım olma ihtimalini siz değerlendirin.
Aklınıza takılan ve merak ettiğiniz başka detaylar var ise mutlaka bizi arayabilirsiniz. Memnuniyetle size yardımcı olmaya çalışacağız.
LOVİDA AİLE TARIM İŞLETMESİ
AYVALIK ZEYTİNYAĞI
Evde Yeşil Zeytin
Yapımı
Yeşil Zeytin nasıl yapılır? Ham zeytinden evde yeşil zeytin yapımı. Kendi zeytininizi kendiniz yapmanız için gereken bilgiler.
YEŞİL ZEYTİN NASIL YAPILIR?
Yeşil Zeytin Nasıl Yapılır?
LOVİDA AİLE TARIM İŞLETMESİ
AYVALIK ZEYTİNYAĞI
Taş Baskı Zeytinyağı
Nedir?
Taş baskı zeytinyağı nedir? Çok iyi bir zeytinyağı, sağlıklı ve doğal bir yöntem gibi lanse edilen ve tüketiciye sunulan bu zeytinyağı gerçekten sanıldığı gibi mi?
TAŞ BASKI ZEYTİNYAĞI NEDİR?
Taş baskı zeytinyağı nedir? Çok iyi bir zeytinyağı, sağlıklı ve doğal bir yöntem gibi lanse edilen ve tüketiciye sunulan bu zeytinyağı gerçekten sanıldığı gibi mi?
Bu sorunun cevabını anlayabilmek için taş baskı zeytinyağı nedir? Nasıl bir teknikle zeytinyağı elde edilir? Ve de en önemlisi zeytinyağının kalitesini etkileyen faktörler nelerdir? bunları bilmemiz gerekli.
İlk olarak zeytinyağının kalitesini etkileyen faktörlerden başlayalım. Zeytinyağının 3 ana düşmanı vardır.
- Isı
- Güneş Işığı
- Oksijen
Zeytinyağı bu 3 unsurdan kesinlikle uzak tutulmalıdır. Her biri zeytinyağını bozan ve kalitesini olumsuz yönde etkileyen faktörlerdir. Gelelim Taş Baskı Zeytinyağı Nedir? sorusuna.
Taş Baskı Zeytinyağı üretim tekniği, çok eski bir teknoloji olup zeytinin hamur haline getirilmesi, hamurun preslenmesi ve zeytinyağının elde edilmesi prensibine dayanır. Aslında tanımlama hatalı olup, taş ile baskı yoktur. Taş sadece zeytinin kırılması için kullanılır. Baskı ise hidrolik veya manuel olarak presleme işlemidir. Şimdi bu tekniği biraz detaylı bir şekilde inceleyelim.