Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nedir?

SOĞUK SIKIM ZEYTİNYAĞI NEDİR?

Soğuk sıkım zeytinyağı nedir? Soğuk sıkım zeytinyağı nasıl üretilir? Her zeytinyağı soğuk sıkım mıdır? Soğuk sıkım zeytinyağı nasıl anlaşılır?

Zeytinyağı kullanan ve sağlığına dikkat eden her tüketici muhakkak bu terimi duymuştur. SOĞUK SIKIM ZEYTİNYAĞI

Peki nedir bu soğuk sıkım zeytinyağı meselesi. Neden bu kadar önemli. Bir farkı var mı? sıcak sıkımdan…

Bu soruların cevabını arayacağız sizlerle. Ancak önce zeytinyağını iyi tanımamız gerekli. Sağlığa faydaları hakkında bilgi sahibi olursak o zaman daha iyi anlaşılacaktır konunun özü. Ama burada sizlere zeytinyağının faydalarını detaylı bir şekilde anlatmayacağız. Merak edenler Zeytinyağının Faydaları yazımızı buradan okuyabilir ve bilgi edinebilirler.

Zeytinyağı Nedir?

Zeytinyağı dünya üzerinde sıkıldıktan sonra direkt olarak tüketilme özelliğine sahip tek bitkisel yağdır. Bu özelliği O’ nu bir meyve suyu yapar aslında. Diğer tüm bitkisel yağlar rafinaj işleminden geçmeden tüketilemez. Rafinaj işlemi direkt olarak tüketimi mümkün olmayan bir yağın fiziksel ve kimyasal etkilerle yapısının değiştirilmesi ve yenebilir hale getirilmesidir. Ki bu işlem o yağın artık doğal olmadığı anlamına gelir. Zeytinyağında (Sadece Naturel Sızma ve Naturel Birinci Zeytinyağı) bu işleme gerek duyulmadan direkt olarak tüketmeye başlayabilirsiniz. Bu özelliği zeytinyağını tamamen doğal bir meyve suyu kategorisine sokar.

Zeytinyağı Neden Bu Kadar Değerli bir Gıda?

Yukarıda anlatılan meyve suyu olma özelliği bir yana, zeytinyağı içeriğindeki polifenoller sayesinde insan vücudunun ihtiyaç duyduğu onlarca faydalı bileşene sahiptir. İnsan sağlığına büyük miktarlardaki faydaları zeytinyağını bu kadar değerli bir gıda maddesi yapmaktadır.  Aşağıda birazdan anlatacağımız soğuk sıkım zeytinyağı konusu işte tam da bu PoliFenoller konusuyla bağlantılı aslında. Şimdi Soğuk Sıkım ve Polifenol bağlantısını öğrenelim birlikte…

Soğuk Sıkım Zeytinyağı ve Polifenoller

Biraz önce polifenoller ile tanıştık ve bunların insan sağlığına ne kadar faydalı olduklarını öğrendik. Peki bu polifenoller nasıl bileşenler.

Polifenoller uçucu bileşenlerdir, dolayısıyla uçucu bileşenler ısı ile ortamdan uzaklaşma eğilimi gösterirler. Isının yükselmesi zeytinyağındaki fenollerin hızlı bir şekilde uçmasına ve zeytinyağının faydalı bileşenlerini kaybetmesine neden olur. Yapılan bilimsel araştırmalar, zeytinyağındaki fenollerin 27 oC sıcaklıktan sonra hızla kaybolduklarını ortaya koymuştur. Bu nedenle bir zeytinyağın Soğuk Sıkım Zeytinyağı olabilmesi için zeytin hamuru ve zeytinyağı sıcaklığının sıkım esnasında 27 oC altında kalması gerekmektedir.

Peki sıcak sıkım nedir soğuk sıkım nedir? diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Şimdi bunu anlatalım.

Bunun için zeytinyağı sıkım işlemini kısaca anlatalım size, böylece daha net anlayacaksınız iki işlem farkını ve avantaj-dezavantajlarını.

Zeytinyağı Nasıl Elde edilir?

Zeytinler önce Kırıcıda hamur haline getirilir, bu hamur daha sonra malaksörlerde yarım saat kadar yoğrularak hamurun içerisindeki yağı ayrıştırması beklenir. Malaksörden çıkan hamur yağ ve posanın ayrıldığı dekantöre girer. Dekantörden çıkan zeytinyağı-su karışımından suyu ayırmak için separatör denen bir makina kullanılır. Separatör çıkışında artık zeytinyağı tüketime hazırdır.

Buraya kadar sıkım işlemi soğuk sıkımda da sıcak sıkımda da aynı proseslerden geçiyor.

Sıcak Sıkım (Klasik Sıkım)

  • Sıkım için gelen zeytinlerin, bahçelerden fabrikaya geldiğinde hava koşullarına da bağlı olarak bir sıcaklığı vardır. Bu sıcaklık ortalama 20-22 oC civarında kabul edilir.
  • İlk olarak kırıcıya giren zeytinler büyük miktarda güce maruz kaldıkları çekiç kırıcıların altında iken sıcaklıkları 2-4 oC daha artar.
  • Daha sonra malaksörde yoğurma sırasında zeytin hamuruna sıcak su verilir. Bu işlem hamurun daha hızlı gevşemesi, fermentasyonun hızlanması ve dolayıyla hamurdan maksimum miktarda yağ alınması için bilinçli bir şekilde yapılır. Amaç birim kg zeytinden maksimum zeytinyağı elde etmektir. Ancak bu sırada hamur sıcaklığı min. 35-45 oC ye çıkmaktadır.
  • Dekantör ve Seperatör devir sayısı da zeytinyağı miktarını artırmakta ama dolayısıyla fazla devir fazla ısıyı açığa çıkarmaktadır. Bu da fenollerin uçması ve yok olması için gereken ortamı hızla sağlamaktadır.
  • Bu arada sıcak sıkım sebebiyle zeytinyağındaki meyvemsilik dediğimiz aromalar da yok olmaktadır…

Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nedir?

  • Gerçek soğuk sıkım işleminde, çekiç kırıcı değil bıçaklı kırıcılar kullanılır. Bıçaklı kırıcılar zeytin hamurunun ısısını arttırmazlar.
  • Malaksörde sıcak su verilmediği gibi verilen soğuk su miktarı da minimum miktardadır. Bu da hamur sıcaklığının artmasını engelleyerek 20-24 oC civarında kalmasını sağlamaktadır.
  • Dekantör ve separatör devirleri maksimum performans maksimum zeytinyağı elde etmeye göre değil, minimum performans minimum sıcaklık ve kaliteli zeytinyağı odaklı çalıştırılmaktadır.
  • Soğuk sıkımda meyvemsilik dediğimiz ve zeytinyağına damak tadını veren aromalar tamamen korunmaktadır.

 

Buradan çıkartacağımız sonuç net olarak şudur:

Bir zeytinyağı üreticisinin 2 seçeneği vardır.

  1. Sıcak sıkım yapacak, polifenolleri yok edecek, aromaları kaybedip zeytinyağının kalitesini bozacak. Birim zeytin başına fazla zeytinyağı alacak. (sıcak sıkımda ortalama 5-6 kg zeytinden 1 kg yağ elde edilir.)
  2. Soğuk sıkım yapacak, polifenolleri koruyacak, aromaları koruyarak yüksek kalitede zeytinyağı elde edecek. Birim zeytin başına çok daha az zeytinyağı alacak. (soğuk sıkımda ortalama 8-10 kg zeytinden 1 kg yağ elde edilir.)

 

Siz de zeytinyağı satın alırken, aldığınız ürünün Soğuk Sıkım Zeytinyağı mı? Sıcak Sıkım Zeytinyağı mı? aslında fiyatından anlayabilirsiniz. Gerçek bir Soğuk Sıkım Zeytinyağının yarı fiyatına satılan bir yağın Soğuk Sıkım olma ihtimalini siz değerlendirin.

Aklınıza takılan ve merak ettiğiniz başka detaylar var ise mutlaka bizi arayabilirsiniz. Memnuniyetle size yardımcı olmaya çalışacağız.

 

LOVİDA AİLE TARIM İŞLETMESİ

AYVALIK ZEYTİNYAĞI

 

Soğuk Sıkım Zeytinyağı Lovida Ayvalık

Gerçek Soğuk Sıkım Zeytinyağı Ayvalık' tan Uluslararası Kalite Ödüllü

Ürün markası: Lovida Ayvalık

Ürün para birimi: TL

Ürün Fiyatı: 770

Kadar geçerli fiyat: 2024-12-31

Ürün stokta: InStock

Editörün değerlendirmesi:
5